МЕТА ТА МОТИВ ЯК ОЗНАКИ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ - Йовенко, Іван Ігорович (Історико-правовий часопис, 2026)
У статті здійснено комплексний науково-теоретичний аналіз мети та мотиву як важливих ознак суб’єктивної сторони кримінальних правопорушень проти довкілля. Обґрунтовано, що зазначені категорії відіграють ключову роль у розкритті внутрішньої сутності кримінально протиправної поведінки, оскільки відображають психічні процеси, що передують прийняттю рішення про вчинення правопорушення, а також визначають спрямованість діяльності суб’єкта. Досліджено співвідношення понять «мотив» і «мета», встановлено їх взаємозв’язок та функціональне значення у структурі суб’єктивної сторони складу кримінального правопорушення. Визначено, що для кримінальних правопорушень проти довкілля характерним є домінування корисливих мотивів, пов’язаних із прагненням до отримання економічної вигоди, незаконного використання природних ресурсів, мінімізації витрат на дотримання екологічних стандартів та ухилення від екологічних обмежень. Водночас доведено, що мотиваційна сфера таких правопорушень є складною та багаторівневою, оскільки поряд із корисливими спонуканнями можуть проявлятися службові, організаційні, психологічні та соціальні чинники, включаючи правовий нігілізм, низький рівень екологічної культури та недосконалість системи державного контролю. З’ясовано, що мета кримінальних правопорушень проти довкілля здебільшого конкретизує мотив і виражається у досягненні матеріального результату або уникненні витрат, однак у певних випадках може бути пов’язана із забезпеченням функціонування суб’єктів господарювання в умовах кризових явищ, зокрема під час воєнного стану. Акцентовано, що правильне встановлення мети та мотиву має важливе значення для кримінально-правової кваліфікації діяння, індивідуалізації покарання та розроблення ефективних кримінологічних заходів запобігання. Зроблено висновок, що дослідження мотиваційно-цільових характеристик екологічних правопорушень дозволяє глибше зрозуміти їх детермінанти, виявити типові моделі поведінки правопорушників і сформувати комплексні заходи протидії таким проявам у сучасних умовах розвитку суспільства.