ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНИХ СТЯГНЕНЬ У АДМІНІСТРАТИВНО-ЮРИСДИКЦІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Федоришина, Ірина Олександрівна; Крисюк, Юрій Петрович (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті досліджуються особливості функціонування інституту адміністративної відповідальності в цілому та застосування системи адміністративних стягнень зокрема в адміністративно-юрисдикційній діяльності. Зазначено, що застосування адміністративних стягнень відбувається в межах адміністративно-юрисдикційної діяльності уповноважених органів. Наголошено, що під адміністративно-юрисдикційною діяльністю слід розуміти врегульовану нормами права діяльність компетентних суб’єктів щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, ухвалення по них постанов і притягнення винних до відповідальності. Суб’єктами такої діяльності виступають органи публічної влади. Акцентовано на тому, що загальною рисою всіх адміністративних стягнень є їх одночасно репресивний, вихов- ний і превентивний характер. Відзначено, що система адміністративних стягнень України є динамічною та зазнавала змін з урахуванням суспільних потреб. На даний час в Україні триває активна робота з оновлення законодавства про адміністративну відповідальність. Розроблено новий проєкт Кодексу України про адміністративні проступки, який покликаний замінити застарілий КУпАП і врахувати сучасні реалії та європейські стандарти. Очікується, що новий кодекс спростить і осучаснить процедури притягнення до адміністративної відповідальності, усуне наявні колізії та прогалини, а також посилить захист прав учасників провадження. Також у статті розкрито зміст поняття презумпції невинуватості, який з-поміж іншого передбачає, що обов’язок доведення вини особи покладається на державу. Зроблено висновок, що адміністративно-юрисдикційна діяльність щодо застосування адміністративних стягнень характеризується комплексом особливостей нормативного і практичного характеру. Ефективність застосування адміністративних стягнень залежить від чіткості законодавства та дотримання процедурних гарантій.