ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ УКЛАДЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ДОГОВОРІВ У ЦИФРОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Мохнюк, Максим Вікторович (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті досліджуються правові механізми укладення електронних договорів у цифровому середовищі в контексті стрімкого розвитку інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) та цифрової трансформації приватноправових відносин. Обґрунтовується, що перехід від паперової форми договорів до електронної не є суто технічною зміною, а змінює саму модель договірного регулювання, ставлячи під сумнів традиційні уявлення про форму правочину, ідентифікацію сторін, момент укладення договору та доказову силу документа. На основі аналізу українського законодавства, права ЄС і окремих зарубіжних підходів розкривається правова природа електронного договору як різновиду письмової форми правочину, що укладається за допомогою ІКТ. Виокремлено основні етапи механізму укладення електронного договору: формування оферти, акцепт, автентифікація сторін, фіксація змісту договору, збереження та захист доказів правочину. Окрему увагу приділено моделям реалізації електронної згоди («clickwrap», «browsewrap»), ролі електронного підпису та кваліфікованого електронного підпису, а також блокчейн-рішенням і смарт-контрактам як інноваційним інструментам автоматизованого виконання зобов’язань. Проаналізовано функціонування платформ електронного документообігу та підписання договорів (зокрема міжнародних сервісів і українських систем), їх значення для транскордонного визнання електронних правочинів та інтеграції України до цифрового ринку ЄС. Окреслено ключові проблеми правового регулювання: фрагментарність нормативної бази, відсутність спеціальних норм щодо смарт- контрактів, недостатній розвиток онлайн-механізмів вирішення спорів (ODR), потреба в гармонізації із Регламентом eIDAS та його оновленнями. Запропоновано напрями вдосконалення законодавства України у сфері електронних договорів, зокрема розширення інструментів електронної ідентифікації, нормативну підтримку ODR-платформ та закріплення можливості вільного вибору сторонами способу електронного підписання договорів. Робиться висновок, що ефективний правовий механізм укладення електронних договорів є необхідною умовою розвитку цифрової економіки, забезпечення правової визначеності та захисту прав учасників електронних правочинів.