ПРАКТИКА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ: КРИТЕРІЙ ДОВЕДЕНОСТІ «ПОЗА РОЗУМНИМ СУМНІВОМ» - Музичук, Катерина Сергіївна (Історико-правовий часопис, 2021)
На основі узагальнення практики Європейського суду з прав людини щодо умов утримання ув’язнених (затриманих) розкрито правове значення критерію доведеності «поза розумним сумнівом». Особлива увага відводиться з’ясуванню стандартів утримання, джерелам цих стандартів і процесуальному аспекту використання згаданого критерію для оптимального оцінювання обставин справи та встановлення порушення основоположних прав людини, визначених ст. 3 ЄКПЛ. Наголошено, що, хоча ст. 3 Конвенції не визначені умови перебу- вання ув’язнених (затриманих), своєю практикою ЄСПЛ сформував такі стандарти. Осно- вним орієнтиром ЄСПЛ є дотримання прав людини, гарантованих Конвенцією, та невідворотність курсу від демократії у країнах-учасниках ЄКПЛ. Використовуючи критерій доведеності «поза розумним сумнівом», ЄСПЛ не тільки вста- новлює факт порушення (якщо він мав місце) ст. 3 ЄКПЛ, але й зобов’язує країни-учасниці ЄКПЛ виправити ситуацію, яка склалася. Під час розгляду вказаної категорії справ Суд враховує складність для ув’язнених чи затриманих довести факт порушення щодо них ст. 3 Конвенції та спирається на відповідні матеріали Ради Європи, доповіді Комітету з питань запобігання катуванням і нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню, Мінімальні правила пово- дження з ув’язненими (прийняті Генеральною асамблеєю ООН), на Конвенцію ООН про- ти катування, матеріали Комітету міністрів, доповіді омбудсмена та результати досліджень організацій, які не викликають сумнівів у відстоюванні демократії. ЄСПЛ не бере до уваги підходи національних правових систем, не дотримується процесуальних бар’єрів у прийнят- ності доказів чи визначених формул їх оцінки. При оцінюванні доказів ЄСПЛ здійснює вільну оцінку, але спирається на беззаперечні узгоджені висновки, неухильно дотримується права, визначеного ст. 3 ЄКПЛ. Свавільний підхід не допускається: після повідомлення Уряду держави про порушення ст. 3 ЄКПЛ, ЄСПЛ вимагає від Уряду надання переконливих доказів щодо умов ув’язнення і на їх основі приймає рішення про можливе порушення прав люди- ни, гарантованих ст. 3. У разі ненадання або відмови Уряду в переконливих доказах ЄСПЛ визнає порушення ст. 3 ЄКПЛ.