ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБЛИВОСТЕЙ КЕРІВНИХ ПРИНЦИПІВ ДЛЯ ШУКАЧІВ ПРИТУЛКУ ТА ЇХ ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ В ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ - Булавіна, Світлана Євгенівна; Гороть, Алла Миколаївна (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті здійснено комплексний правовий аналіз інституту права притулку та особливостей правового статусу шукачів притулку в сучасному міжнародному праві й законодавстві України. Розкрито еволюцію міжнародних стандартів захисту прав людини у контексті глобалізаційних процесів та післявоєнного розвитку міжнародного співтовариства, зокрема в межах діяльності Організації Об’єднаних Націй і формування Міжнародного Білля про права людини. Обґрунтовано самостійний характер права притулку як інституту міжнародного права, відмінного від інституту біженства, та наголошено на відсутності універсального конвенційного регулювання статусу шукача притулку. Проаналізовано співвідношення права особи шукати притулок і суверенного права держав визначати порядок та умови його надання, що зумовлює існування прогалин у захисті прав шукачів притулку на етапі розгляду заяви. Особливу увагу приділено мінімальному міжнародно-правовому стандарту поводження з шукачами притулку, сформованому на основі договірних і звичаєвих норм міжнародного права, та керівним принципам міжнародного права притулку, зокрема принципам невидачі, конфіденційності, доступу до процедури захисту, єдності сім’ї, незастосування кримінальних санкцій і права на інформацію. Досліджено особливості імплементації зазначених принципів у законодавство України, встановлено, що національна правова система загалом відповідає міжнародним стандартам і забезпечує шукачам притулку тимчасовий правовий статус та базові гарантії захисту. Зазначається також, що досить часто шукачів притулку асоціюють із біженцями, правовий статус яких врегульований міжнародним і національним правом держав, але як свідчить аналіз «шукач притулку» є особливим правовим станом особи, який характеризується відмінністю як власне від статусу біженця, так і від загального правового статусу людини в міжнародному праві. Зроблено висновок про необхідність подальшого вдосконалення національного законодавства у сфері притулку з метою посилення ефективності захисту прав і свобод шукачів притулку відповідно до міжнародно-правових зобов’язань України.