Сучасний стан злочинності неповнолітніх в Україні - Гусак, А. (Історико-правовий часопис, 2013)
У статті проаналізовано сучасний стан злочинності неповнолітніх в Україні. Визначено терміни, які використовуються для пояснення існування злочинності. Виділено кримінологічні особливості злочинності неповнолітніх в Україні. Вивчаються показники злочинності неповнолітніх, проводиться аналіз злочинів, суб’єктами яких виступають неповнолітні. Виявлено, що дисфункції соціальних інститутів в більшості випадків детермінують закріплення в підлітка протиправної поведінки не безпосередньо, а зумовлюючи його піддатливість іншим негативним впливам соціального середовища. Серед детермінантів насильницької злочинності неповнолітніх відзначено особливе місце впливу родини, яка виконує провідну роль у формуванні особистості неповнолітніх.