РЕТРОСПЕКТИВА ДИНАМІКИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ: ВІД ПІВНІЧНОГО ПРИЧОРНОМОР’Я ДО КИЇВСЬКОЇ РУСІ (VIII СТ. ДО Н.Е. – ХІІ СТ. Н.Е.) - Балобанова, Дар’я Олександрівна (Історико-правовий часопис, 2021)
У статті визначено, що ретроспективний огляд динаміки кримінального права на теренах України дозволяє продемонструвати наявність специфічних факторів, які постійно або тимчасово впливали на динаміку кримінального права. Встановлено, що історія становлення карного переслідування за злодіяння на території сучасної України сягає корінням часів ранніх державних утворень Північного Причорномор’я. Доведено, що слід вести відлік не з часів історичних пам’яток центральної України, а зі Скіфської держави (з VII до IV ст. до н.е. був утворений міцний племінний союз, а у V ст. до н.е. вже існувала «Скитія») та грецьких міст-колоній, які виникли у Криму та на північному узбережжі часів великої Грецької колонізації (VIII–VI ст. до н.е.), а деякі з них із часом перетворилися на класичні грецькі поліси із власними законами та судами. Узагальнено доступні пам’ятки історії та права, котрі діяли на теренах сучасної України з VIII ст. до н.е. до ХІІ ст. н.е. Розглянуто особливості карного переслідування на території Північного Причорномор’я (VIII ст. до н.е. – ІІ ст. н.е.) та зміни, які відбувалися у процесі побудови єдиної держави – Київської Русі. Автор дійшла висновку, що головним фактором впливу на неписане карне право скіфів були прогресивні моделі законів грецьких полісів, які виступали стимулюючим прикладом для застосування у скіфських племенах впорядкованої відповідальності за злочини. За часів Київської Русі вагомими факторами динаміки визначення обсягу карного переслідування були помста (дохристиянська Київська Русь (до 988 р.)), міжнародні вимоги та релігійні переконання (хрещення Київської Русі (з 988 р. до Руської Правди)), необхідність одноманітного впорядкування суспільних відносин після війн за Київський престол (Руська Правда (приблизно із 30-х рр. ХІ ст.)).