ЗАХИСТ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО ЗОБОВ’ЯЗАЛЬНО-ПРАВОВИМИ СПОСОБАМИ (НА ПРИКЛАДІ КОНСТРУКЦІЇ ПРАВОВІДНОСИН НАЙМУ (ОРЕНДИ)) - Спєсівцев, Денис Сергійович (Історико-правовий часопис, 2021)
Стаття містить результати дослідження особливостей захисту речових прав учасників правовідносин найму (оренди) нерухомого майна за допомогою зобов’язально-правових способів. У контексті розмежування зобов’язально-правових і речово-правових способів захисту автор піднімає проблему можливості використання перших для захисту речових прав. На прикладі моделі правовідносин найму (оренди) нерухомого майна демонструється співвідношення речово-правових і зобов’язально-правових елементів у її структурі. Встановлюється, що при укладенні договору найму нерухомого майна власник речі (наймодавець) передає частину своїх правових можливостей (володіння та користування) наймачу. Таким чином вони включаються у структуру зобов’язального правовідношення як об’єкти, які підлягають передачі, а тому зберігають свою речово-правову природу. Внаслідок цього утворюється специфічний юридичний конструкт у рамках якого особа, котра набуває похідне речове право, отримує правоможності, що мають яскраво виражений речово-правовий характер. Перетворення речового права у зобов’язальне не відбувається. Крім того, в рамках таких правовідносин відповідний суб’єкт також наділяється суб’єктивними цивільними правами вимоги, які є частиною змісту правовідношення, у зв’язку з чим стає носієм одночасно речових і зобов’язальних прав. Іншими словами, утворюється зобов’язальне за харак- тером цивільне правовідношення з речово-правовими елементами. Тісний зв’язок відповідних правових можливостей у рамках правовідношення сприяє виникненню в окремих способів захисту, що зазвичай мають яскраво виражений речово- правовий або зобов’язально-правовий характер, здатності виступати універсальним охоронним інструментом. У зв’язку з цим при використанні відповідного способу можуть одночасно захищатися і зобов’язальні, і речові суб’єктивні цивільні права, а тому й утворюватися конструкції захисту речових прав зобов’язально-правовими способами або зобов’язальних прав речово-правовими способами.