ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ - Леган, Ірина Миколаївна (Історико-правовий часопис, 2021)
Стаття присвячена особливостям дослідження проблематики питань міжнародного співробітництва щодо запобігання та протидії транснаціональній злочинності. Доведено, що ця проблематика протягом багатьох років залишається достатньо популярною серед науковців, однак характеризується окресленням ключових складових частин транснаціональної злочинності. У статті охарактеризовано основні ознаки транснаціональної злочинності. Визна- чено, що міжнародне співробітництво у кримінальних справах є одним із найважливіших передумов для організації протидії та запобігання транснаціональній злочинності. Доведено, що активізація міжнародних зв’язків між країнами світу, міграційних і глобалізаційних процесів сприяли подальшій трансформації, еволюції організованої злочинності та поширенню її діяльності за межі України. Транснаціональна злочинність представлена у світі чітко структурованими й організованими кримінальними синдикатами, які одержані надприбутки спрямовують на розвиток інших ще більш небезпечних видів діяльності. У статті акцентовано увагу на дослідженнях транснаціональної злочинності. Зазначено, що ступінь розробки питань міжнародного співробітництва у боротьбі із транснаціональною злочинністю все ще залишається недостатньо вивченим. Охарактеризовано різні форми міжнародного співробітництва: видачу злочинців, взаємну правову допомогу, перенесення кримінального судочинства в іншу країну, переведення засуджених, співробітництво з метою здійснення конфіскації, взаємодію між правоохоронними органами, включаючи обмін інформацією та співробітництво у проведенні розслідувань, спільне проведення розслідувань, співробітництво у використанні спеціальних слідчих методів.