«ТРІУМФАЛЬНА ХОДА» БІЛЬШОВИЦЬКОГО ПОЛІТИЧНОГО РЕЖИМУ В УКРАЇНІ ВЗИМКУ 1917–1918 РР. - Волошко, Олексій Олексійович (Історико-правовий часопис, 2021)
У статті досліджується процес формування більшовицького політичного режиму в Україні взимку 1917–1918 рр. Проаналізовано погляди керівників більшовицьких парторганізацій на форму держави в Україні. З’ясовано ставлення Рад і більшовицьких парторганізацій в Україні до Центральної Ради. Охарактеризовано обставини, методи формування центральних органів влади більшовицького режиму в Україні, визначено рівень їх легітимності та ступінь ефективності управління країною. Сформульовано такі висновки: у розглядуваний період серед керівників більшовицьких організацій в Україні спостерігалося гостре протистояння щодо форм державного режиму і державного устрою України. Переважна більшість із них відстоювала парламентську демократію і не погоджувалася на узурпацію влади. Керівники Харківської та Донецько-Криворізької обласної організацій сповідували шовіністичні погляди на державний устрій України та виступали за приєднання цих регіонів до Росії. Пере- важна більшість Рад і керівників більшовицьких організацій в Україні визнавали Центральну Раду за тимчасовий повноважний парламент і готові були співпрацювати з нею. В Україні не було соціально-політичних умов для встановлення чи парламентським шляхом, чи шляхом узурпації влади більшовицького політичного режиму. Лише військова інтервенція більшовицької Росії в Україну взимку 1917–1918 рр. створила такі умови. Центральне керівництво більшовицької партії не гребувало послугами криміналізованих військовиків, а також кри- мінальних елементів у процесі узурпації влади, знищуючи за допомогою військової сили легітимні представницькі органи вищого та місцевого рівня, позаяк більшовики не могли одержати в них перевагу шляхом проведення демократичних виборів. Цей процес руйнації тільки-но посталої парламентської демократії із заміною її на диктатуру більшовицької партії з надзвичайними органами – ревкомами, комісарами та насильно «більшовизованими» Радами – В. Ленін цинічно назвав «тріумфальною ходою». Проте більшовицький політичний режим не мав соціально-політичної основи в Україні. Його фундатори не змогли розбудувати централізовану вертикаль влади та налагодити ефективне державне управління. Країну охопили економічна руїна, терор і гуманітарна катастрофа.