Новелізація Цивільного кодексу Австрії 1811 р. на початку ХХ ст. - Шутко, Н. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті досліджено причини та передумови новелізації Цивільного кодексу Австрії 1811 р. у 1914- 1916 рр. Проаналізовано зміст Першої Новели від 12 жовтня 1914 р., Другої Новели від 22 липня 1915 р. та Третьої Новели від 09 березня 1916 р. до Цивільного кодексу Австрії 1811 р. З’ясовано, що його новелізація не внесла кардинальних змін ні до структури кодексу, ні до основних засад кодексу й оцінювалася в австрійській цивілістиці як свого роду «косметичний ремонт» з метою пристосування кодексу до тогочасних умов життя.Зміни суспільного, господарського та політичного устрою ставили перед законодавцем завдання правового врегулювання щораз більшої кількості нових суспільних відносин і, відповідно, пристосування Цивільного кодексу Австрії 1811 р. до нових потреб часу. Цивільний кодекс Австрії 1811року разом з новелями був чинний на західноукраїнських землях до 1932 року, коли у II Речі Посполитій було прийнято нові Цивільні кодекси.