Право на оскарження судових рішень у кримінальних справах у світлі норм Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 р. - Фідря, Ю. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті висвітлено окремі питання регламентації у законодавстві України права на оскарження судових рішень у кримінальних справах, гарантованого Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року, а також проаналізовано прецедентну практику Європейського суду з прав людини у цій сфері. Механізм реалізації права на оскарження досліджено крізь призму інстанційності – принципу побудови національної системи судів загальної юрисдикції. Проаналізовано колізійний вплив принципів правової визначеності та res judicata, з одного боку, та права на ефективний судовий захист, з іншого, на формування системи оскарження та перегляду рішень судів в Україні. Основним завданням законодавця у даному випадку є досягнення оптимального балансу публічно-правових та приватно-правових інтересів шляхом чіткого встановлення підстав, умов та порядку перегляду судових рішень.