Питання правового регулювання найму (оренди) житла - Самчук-Колодяжна, З. (Історико-правовий часопис, 2016)
В статтівисвітлюється питання правового регулювання відносин з найму (оренди) житла, їх становлення, розвиток та особливості сучасного стану їх правової регламентації. Вказується, що в дорадянські часи та до 30-х років минулого століття такі відносини опосередковувалися цивільно-правовими договорами. В подальшому посилюється значення адміністративного впливу на ці відносини, які дещо пом’якшуються з прийняттям Цивільного кодексу УРСР 1963 р., проте особливий порядок надання та користування житлом з державного та громадського фондів передбачається в спеціальному законодавстві та закріплюється в Житловому кодексі УРСР 1983 року. Сьогодні житлові відносини врегульовуються вказаним кодексом із відповідними змінами, Законом України «Про житловий фонд соціального призначення» 2006 р. та Цивільним кодексом України 2003 р., які хоча і базуються на принципах міжнародних актів з прав людини, проте передбачають ряд положень щодо умов та порядку укладення цих договорів. Обґрунтовується, що найбільш універсальним є цивільно-правовий договір найму житлового помешкання, як загальна, найбільш доступна форма задоволення житлових потреб особи, що не може претендувати на спеціальну підтримку зі сторони держави.