Захист промислової власності: міжнародні договори та положення охоронного права Республіки Польща та України - Гофман, Ю. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті проаналізовано систему патентного права України і Республіки Польща. Викладено основні положення законодавства обох країн з питань патентного права і його правової охорони. Співставлено основні поняття у галузі захисту промислової власності і принципи охорони патентних прав винахідника у світлі положень міжнародного законодавства, законодавства Європейського Союзу та національного законодавства Республіки Польща і України. З проголошенням незалежності Україна стала на шлях формування правової держави, а також активізувала процес визнання прав винахідника, засобів їх реалізації та захисту. Патент видається державним патентним відомством винахіднику або його правонаступнику (право на службовий винахід зазвичай належить підприємцю) за його заявкою, розглянутою відповідно до процедури, встановленої законодавством певної держави. Такий потужний спосіб захисту прав винахідника, як отримання патенту на винахід, допомагає уникнути конкурентної боротьби на ринку, надаючи власнику унікальну перевагу перед конкурентами − монопольне право використовувати продукт і забороняти його використання третім особам. Автором розкрито діяльність Державної служби інтелектуальної власності України, а також сучасний стан захисту прав інтелектуальної власності України в міжнародному контексті.