Періодизація основних етапів становлення та розвитку громадянського суспільства в незалежній Україні - Чистоколяний, Я. (Історико-правовий часопис, 2016)
Стаття присвячена дослідженню проблем періодизації основних етапів генезису громадянського суспільства в незалежній Україні, а також розкриттю сутності та змісту основних виявлених етапів. Аналізуються найбільш поширені концепції зарубіжних і вітчизняних учених щодо основних етапів утвердження та розвитку громадянського суспільства та його інститутів у кін. XX-XXI ст. Досліджується вплив політико-правових процесів 2013-2016 рр. на розвиток громадянського суспільства, а також перспективи сприяння держави розвиткові інститутів громадянського суспільства у 2016 і наступних роках.