Підстави визнання шлюбного договору недійсним за цивільним та сімейним законодавством України - Хобор, Р. (Історико-правовий часопис, 2016)
У статті розглянуто як загальні, так і спеціальні підстави визнання шлюбного договору недійсним. Обґрунтовано можливість конвалідації шлюбного договору щодо якого недотримана вимога про його нотаріальне посвідчення. Встановлено, що передбачене ч. 1 ст. 203 ЦК України поняття «невідповідність актам цивільного законодавства» включає в себе неможливість регулювання шлюбним договором особистих немайнових прав і обов’язків, неможливість передбачення невигідних для одного з подружжя умов, неможливість врегулювання у шлюбному договорі відносин з передання у власність одному з подружжя нерухомого майна, права на яке підлягає державній реєстрації. Встановлено доцільність виключення ч. 5 ст. 93 СК України.