Екологічна політика держави у сфері публічних закупівель: підходи ЄС та законодавство України - Шевчук, Л. (Історико-правовий часопис, 2021)
Досліджено теоретико-правові основи екологічної політики України в сфері державних закупівель в умовах європейської інтеграції держави. Проаналізовано екологічні стандарти ЄС і їх закріплення в національному законодавстві. Відзначено, що введення Законом № 114-IX норм екологічного характеру є результатом послідовного наближення законодавства України до acquis ЄС в сфері закупівель відповідно до Угоди про асоціацію. Обґрунтовано висновок про те, що посилення екологічної складової в національному законодавстві характеризує сучасну політику України, орієнтовану на стандарти ЄС у сфері закупівель відповідно до Директиви 2014/24/ЄС. Відзначено, що окремі норми екологічного характеру, передбачені зазначеною Директивою 2014/24/ЄС, на цей час не знайшли належного закріплення в національній нормативно-правовій базі в сфері закупівель. На основі аналізу новел законодавчого регулювання екологічних аспектів закупівельної діяльності, а також дослідження провідних вчених-екологів сформульовано авторське визначення поняття сучасної екологічної політики України в сфері державних закупівель. Сучасна екологічна політика України у сфері публічних закупівель є комплексною системою дій, заходів та напрямів діяльності держави за участю суспільства, спрямованих на досягнення цілей сталого розвитку шляхом раціоналізації прямого й опосередкованого впливу людини та результатів її діяльності на довкілля, зниження рівня забруднення навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорони й оздоровлення довкілля, збалансованого використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки (у тому числі безпеки життя і здоров’я людини) та підтримання екологічної рівноваги, стимулювання розвитку екоорієнтованих технологій тощо на усіх етапах здійснення закупівель товарів, робіт і послуг (з моменту планування закупівлі до укладення й виконання договору про закупівлю) для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад.