Теоретико-емпіричний аналіз феномену підліткової тривожності у кримінально-виконавчих установах України - Мудрак, І. (Історико-правовий часопис, 2016)
Стаття присвячена аналізу психологічних характеристик прояву тривожності у підлітків, які відбувають покарання у виправних установах.Розкрито вплив позбавлення різноманітності, яке є негативним фактором, що накладає істотний відбиток на функціонування психоемоційної сфери підлітків у колоніях і на всю їхню життєдіяльність. Результати факторного аналізу наведені та включають в себе порівняння результатів дітей, що навчаються в школах пенітенціарних установ, і їх однолітків з повних сімей, які навчаються у загальноосвітніх закладах. Пропонується методика ресоціалізації підлітків у колоніях. На основі теоретичних і емпіричних пошуків за останні п'ятнадцять років, узагальнення теоретичних результатів корекції та психологічної роботи в ресоціалізаційному процесі у Ковельській виправній колонії автор представив розроблену та апробовану «Програму ресоціалізаційного розвиваючого соціально-психологічного тренінгу засуджених неповнолітніх у колоніях». Рекомендації засновані на гуманістичному, генетичному і психологічному, розвиваючому підході, а не на урядово-встановленому жорстко структурованому підході до корекції і ресоціалізації. Для досягнення ресоціалізаційного ефекту і зниження надмірної фонової тривоги, яка властива в місцях позбавлення волі підлітків, було проведено формуючий експеримент. Показники, отримані за допомогою формуючого експерименту, засвідчують прогрес у розроблених, випробуваних і впроваджених освітніх програмах розвитку соціальної та психологічної підготовки підлітків у процесі ресоціалізації в колоніях.