Конституційні та інституційні засади захисту прав дитини в Україні та Польщі: порівняльно-правовий аналіз - Кудрявцева, О. (Історико-правовий часопис, 2016)
Стаття присвячена дослідженню конституційних засад і інституційного досвіду захисту основоположних прав і свобод дитини в Україні та Польщі. Обґрунтовується зміст категорії «захист прав дитини». Аналізуються нормативно-правовий і організаційний механізми захисту прав дитини в Україні та перспективи їх удосконалення, з огляду на позитивний зарубіжний досвід. Висвітлюються особливості конституційного регулювання прав дитини в Конституції та законах Польщі, а також діяльність Захисника прав дитини. Робиться висновок про перспективність віднесення інституту дитячого омбудсмана до системи парламентського контролю у сфері прав людини.