Правовий захист комп’ютерних програм - Біленчук, П.; Борисова, Л. (Історико-правовий часопис, 2017)
Як продукт інтелектуальної діяльності людини, комп'ютерні програми потребують правового захисту від незаконного привласнення без дозволу осіб, які мають на них охоронні документи. Виникнення правових колізій при захисті комп'ютерних програм свідчить, що існуючого регулювання авторським правом недостатньо. Використання комп'ютерної програми без дозволу автора, невиконання умов договору є порушенням авторських прав і може бути підставою для притягнення порушника до юридичної відповідальності: цивільно-правової (ст. 431 Цивільного кодексу, ст. 52 Закону України «Про авторське право і суміжні права»); адміністративної (ст. 51-2 Кодексу про адміністративні правопорушення); кримінальної (ст. 176 Кримінального кодексу України).