Загальна характеристика судової системи України-Гетьманщини у 1722– 1760 роках - Гламазда, П. (Історико-правовий часопис, 2017)
В статті на підставі історико-правового аналізу джерел права України-Гетьманщини, монографічної літератури та наукових праць здійснено загальну характеристику судової системи, яка діяла на території України в 1722–1760 роках. Визначено роль, місце та компетенцію органів, що здійснювали правосуддя у зазначений історичний період. Встановлено, що зусилля гетьманів та козацької старшини у сфері реформування судової системи були направлені на виправлення недоліків, зокрема, розгляду справ судами поза їхньою компетенцією, низької кваліфікації суддів сільських судів, нехтування принципом колегіальності судового розгляду тощо. Обгрунтовано, що за умов збереження такого темпу розвитку та автономії України-Гетьманщини загалом судова система могла б стати основою для створення потужної та дієвої європейської судової системи.