Охорона права інтелектуальної власності у музичній індустрії - Мунік, Ю.; Смолярчук, Х. (Історико-правовий часопис, 2018)
У статті розглядаються проблеми охорони права інтелектуальної власності та її порушення у різних формах у сфері музичної індустрії. Наведено приклади таких явищ як у польській, так і закордонній музичній індустрії. Виявлено причини і наслідки порушення права інтелектуальної власності. Нові правила та вдосконалення роботи судової системи Польщі щодо поновлення порушених авторських прав повинні зробити такий судовий захист більш ефективним. Удвадцять першому столітті робота в музичній індустрії надзвичайно проста і в той же час настільки ж складна та вимоглива. Нові технології, інструменти та прилади, стилі, суспільні зміни та ситуації створюють поле для творчості авторів, музикантів та продюсерів. Складність полягає в тому, що практично неможливо не дублювати чужу творчість, навіть не усвідомлюючи цього. Не будучи обізнаним, митець може несвідомо створити подібний художній витвір. Тому охорона та захист права інтелектуальної власності, а також авторських та суміжних прав мають постійно розвиватися та забезпечуватися. Дуже складно виявити фактичне використання плагіату чи іншого порушення авторських прав а у різних ситуаціях. Посилення зусиль і збільшення фінансування для здійснення соціальних кампаній щодо охорони права інтелектуальної власності митців повинні підвищити обізнаність про масштаби проблеми у суспільстві.