Презумпція невинуватості у міжнародному праві та законодавстві України: проблеми правового регулювання та практики застосування - Крикунов, О.; Саско, О. (Історико-правовий часопис, 2018)
У статті простежено основні етапи генези презумпції невинуватості від філософської, етичної ідеї до норми права. Виявлено, що дія презумпції забезпечується актами міжнародного права, практикою Європейського Суду з прав людини, низкою норм національного законодавства. Було узагальнено прецеденти Європейського Суду з прав людини щодо тлумачення змісту та обсягу презумпції невинуватості. Зроблено висновки про те, що презумпція невинуватості є формально закріпленим у чинному законодавстві обов’язковим спростовним припущенням про невчинення особою кримінально-караного діяння, доки її винуватість не буде доведена відповідно до закону у змісті обвинувального вироку, що набув законної сили; йдучи від зворотнього, правильно вважати, що особа визнається винуватою у кримінальному правопорушенні і може бути піддана покаранню виключно після набрання обвинувальним вироком суду щодо неї законної сили. Сформульовано пропозиції, спрямовані на розвиток презумпції невинуватості у законодавстві та практиці його застосування.