Публічні заклики до вчинення злочинних дій: лінгвістичний аналіз - Гапончук, В. (Історико-правовий часопис, 2018)
У статті проаналізовано лінгвістичний аспект публічних закликів до вчинення злочинних дій.Проаналізовано 100 вироків за Єдиним державним реєстром судових рішень, в яких дії особи були кваліфіковані як публічні заклики до вчинення злочинних дій, досліджено відповідні висновки експертів (спеціалістів) відносно лінгвістичного аспекту публічних закликів. З аналізу лінгвістичної наукової літератури вбачається, що заклики до вчинення злочинних дій характеризуються наступними основними ознаками: 1) це мовленнєвий акт; 2) це форма спонукання; 3) це директивне мовлення; 4) метою публічних закликів є спонукання виконати певну дію або сукупність дій; 5) публічні заклики містять три елементи: відправник (той, хто надсилає повідомлення, адресант, суб’єкт дії), саме повідомлення (інформація, дії) та отримувач (той, хто його сприймає, адресат, об’єкт дії).