Розвиток суду присяжних на території України у складі Російської імперії - Гламазда, П. (Історико-правовий часопис, 2018)
Проблема реформування судової системи ще з часу проголошення Україною незалежності не втратила своєї актуальності, про що свідчить прийняття нових нормативно-правових актів, які мають на меті змінити норми в сфері судочинства в Україні. Однак такі акти не вирішували тих проблем судової системи в цілому і проблеми участі народу у судочинстві зокрема, які зумовили їх реформування. У статті досліджено процес розвитку інституту суду присяжних на тій території України, яка свого часу входила до складу Російської імперії, починаючи з етапу повної заборони участі в судочинстві представників народу і закінчуючи судовою реформою і її наслідками для інституту суду присяжних.