Питання реалізації та захисту академічної свободи - Самчук-Колодяжна, З.; Скибицкий, Р. (Історико-правовий часопис, 2018)
У сучасних умовах розвитку економіки України більш ніж будь-коли раніше необхідно забезпечити реалізацію фундаментальних прав людини, поважати європейські стандарти прав і свобод людини, зокрема, всебічно гарантувати і захищати права інтелектуальної власності. Складовою частиною інтелектуальної власності серед науковців є академічна свобода, яка отримала правовий захист у багатьох провідних країнах світу. Стаття присвячена питанню дотримання свободи наукових досліджень як у вищих навчальних закладах, так і в наукових організаціях та за їх межами.Обгрунтовується необхідність законодавчого забезпечення академічної свободи з метою правового захисту інтелектуальної власності вчених, зокрема, викладачів вищих навчальних закладів, їх особистої незалежності в науково-педагогічноій діяльності, проведенні наукових досліджень та використання їх результатів.