Дослідження становлення і правового забезпечення місцевого самоврядування Луцька в складі Великого князівства Литовського в роботах українських і зарубіжних дослідників - Колодяжна, В.; Кревський, Д. (Історико-правовий часопис, 2018)
У статті проводиться аналіз рівня досліджень розвитку та правового забезпечення міського права Луцька та міст Волині в складі Великого князівства Литовського. Автори проводять огляд робіт українських, польських, білоруських дослідників, які вивчали особливості розвитку муніципального права і вплив магдебурзького права на формування традицій самоврядування українських міст та особливо Луцька. Магдебурзьке право багато в чому сприяло формуванню в Україні громадянського суспільства, демократизму, регламентувало життя суспільства, спираючись на правові норми, і створювало юридичну основу для функціонування незалежних від свавілля феодалів міст. Однак, варто зазначити, що позиції авторів щодо впливу магдебурзького права на процеси урбанізації українських земель не завжди однозначні і багато в чому залежать від політичних та ідеологічних чинників.