Зародження і розвиток ідей українського конституціоналізму (XVIII – 30-ті р. ХХ ст.) - Ковальчук, В.; Білостоцький, С. (Історико-правовий часопис, 2018)
Стаття присвячена дослідженню конституційних ідей, концепцій та доктрин розвитку українського суспільства, що сформувалися і розвивалися у XVIII - 30-х р. ХХ ст. Встановлено, що конституційні концепції суспільного устрою українців творилися під впливом наукового аналізу історичного досвіду українців, політичних умов в яких вони перебували, європейських теорій розуміння сутності та вдосконалення людського соціуму, а саме: ідей слов'янофільства, теорій лібералізму, соціалізму, націоналізму.