Розвиток і становлення організаційного забезпечення діяльності судів в Україні - Коломієць, Н.; Пророченко, В. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті висвітлено особливості розвитку і становлення організаційного забезпечення діяльності судів. Розглянуто систему організаційного забезпечення діяльності судів в Україні і теоретичні проблеми організації і правового регулювання забезпечення функціонування судової системи в ході її еволюції. Автори вважають, що історія розвитку національної судової системи знає два основних підходи, що пов’язані із структурною організацією системи судового управління.Перший передбачав наявність відповідних повноважень у Міністерства юстиції та його органів на місцях, а інший - повну концентрацію державно-управлінських повноважень у вищестоящих судових інстанціях. Разом з тим, потреби ефективного здійснення правосуддя за умов побудови правової держави вимагають якісного підняття рівня управління в судовій системі при одночасному реальному дотриманні принципу незалежності суддів.