Напрями еволюції аграрного права України в контексті СОТ та ЄС - Духневич, А. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті висвітлюються питання напрямів еволюції аграрного права України у контексті вимог СОТ та ЄС. Приєднання України до Світової організації торгівлі фактично стало приєднанням до наявної в цій організації системи прав та обов’язків, значна частина яких стосується питання захисту інтересів національних виробників. Зберігаючи право захищати своїх виробників, країна зобов’язується робити це відповідно до правил і процедур, установлених СОТ та ЄС. Вступ України до СОТ знаменує не лише новий етап економічного розвитку країни. В історії Українського народу як суб’єкта права власності на землю, яка є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, цю подію потрібно розцінювати як один із ключових чинників впливу на суспільну свідомість і формування правосвідомості щодо відомих стереотипів, уявлень, поглядів, ідей, переконань кожного на участь держави в різних міжнародних організаціях із питань економічного, соціального, екологічного та іншого спрямування.