Принципи формування бюджету ЄС - Конончук, І. (Історико-правовий часопис, 2019)
У статті проаналізовано акти первинного й вторинного права, які регулюють бюджетний процес Європейського Союзу. Охарактеризовано принципи формування бюджету ЄС, а саме єдності і бюджетної точності, щорічності, рівноваги, розрахункової одиниці, універсальності, деталізації, дотримання бюджетної дисципліни та прозорості.Зазначено, що бюджетний процес ЄС включає такі етапи: розробка проекту бюджету ЄС; розгляд проекту бюджету в Раді та Європейському парламенті; схвалення бюджету; виконання бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства. Щорічний бюджет ЄС повинен відповідати багаторічному фінансовому рамковому плану, котрий має забезпечувати впорядкований розвиток видатків ЄС у межах його власних ресурсів. Визначено місце й роль інституцій у бюджетному процесі ЄС.