ДОСЬЄ, ПРОФІЛЬ, ОРІЄНТУВАННЯ ЯК АНАЛІТИЧНІ ПРОДУКТИ У ПРАВООХОРОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - Мациборська, Олена Маноліївна (Історико-правовий часопис, 2025)
Стаття присвячена дослідженню аналітичних документів про особу, яка перебуває під контролем правоохоронних органів. Метою наукової розвідки є аналіз інформаційного, комунікативного та аналітичного аспектів створення правоохоронцями досьє, профілю (портрету) та орієнтування. Встановлено, що ці аналітичні продукти ще не були предметом цілісного дослідження. Проаналізовано наявність і сутність визначення понять досьє, профілю та орієнтування та запропоновано власні визначення цих категорій як аналітичних документів про особу у сфері правоохоронної діяльності. Детально проаналізовано складові інформаційного аспекту роботи правоохоронців з аналітичними документами. Описано специфіку базових масивів інформації (природної та соціальної), форм (естетичної та семантичної) і видів інформації, які визначаються за різними критеріями (за способом передачі та сприйняття, за опосередкованістю сприйняття й обробки, за суспільним призначенням) та розкрито їхнє значення для аналітичних документів про особу. Окремо проаналізовано різні групи властивостей інформації (атрибутивні, прагматичні, динамічні) та їхнє практичне значення для створення досьє, профілю й орієнтування. Значну увагу приділено вимогам до інформації (якісним, кількісним, ціннісним) та вимогам до різного роду джерел інформації, при цьому розкрито їхнє значення для роботи правоохоронців. При аналізі комунікативного аспекту увагу приділено всім елементам комунікації та засобам комунікації, а також їх функціональному значенню для інформаційно-аналітичної роботи правоохоронних органів із документами про особу. Вивчення аналітичного аспекту стосувалося аналізу критеріїв відбору та оцінки інформації, при цьому описано широкий спектр методів аналітичної роботи та наведені приклади реалізації кожного методу в роботі правоохоронців з документами про особу. Практичне значення дослідження полягає у формуванні теоретичного підґрунтя для оптимізації практичної роботи з аналітичними матеріалами про особу, що перебуває під контролем правоохоронних органів.