Заходи запобігання та протидії домашнього насильства: український досвід в міжнародному контексті - Старчук, O. (Історико-правовий часопис, 2018)
Наукова стаття присвячена комплексному дослідженню вітчизняного досвіду запобігання та протидії насильству в сім'ї в міжнародному контексті з метою виробництва заходів його подолання. Зазначено на необхідності запозичення позитивного міжнародного досвіду боротьби з цим негативним світовим явищем і здійснення таких заходів: аналіз відповідності національного законодавства в сфері профілактики та протидії насильству в сім'ї міжнародним стандартам; прийняття державних стандартів у сфері боротьби з насильством в сім'ї; активізація підтримки роботи «гарячих ліній», вдосконалення функціонування притулків та центрів допомоги жінкам, які стали жертвами насильства в сім'ї; здійснення коригувальних програм для осіб, які вчинили насильство в сім'ї через підготовку кадрів для такої роботи і залучення громадських організацій; розробка і реалізація навчальних програм з формування ненасильницьких моделей поведінки серед дітей і молоді навчальних закладів усіх рівнів акредитації. Основною проблемою у сферi попередження домашнього насильства залишається вiдсутнiсть дiєвої системи перенаправлення та спiльних дiй у випадку виявлення факту насильства щодо жiнки або чоловiка представниками структурного пiдроздiлу, вiдповiдального за реалiзацiю державної полiтики щодо попередження домашнього насильства, служби у справах дiтей, центру соцiальних служб для сiм’ї. Мiнiстерство юстицiї в Українi пропонує запровадження «сiмейних радникiв», діяльність яких повинна бути спрямована на забезпечення захисту прав громадян у сферi сiмейного права, в тому числі і тих, хто стали жертвами домашнього насильства.