ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАНННЯ СИЛИ ЧИ ПОГРОЗИ СИЛОЮ В МІЖНАРОДНОМУ ПРАВІ - Гороть, Алла Миколаївна (Історико-правовий часопис, 2023)
У статті проаналізовані особливості застосування сили чи погрози силою в міжнародному праві. Питання пов’язані із застосуванням сили, завжди були й залишаються найбільш актуальними й обговорюваними для суб’єктів міжнародного права й міжнародних відносин. З моменту прийняття Статуту Організації Об’єднаних Націй 1945 р. у міжнародному праві діє принцип незастосування сили. Проте, реалії сучасних міжнародних відносин такі, що сила активно застосовується й, швидше за все, буде застосовуватися в майбутньому. Незважаючи на плідну діяльність ООН, інститут застосування сили залишається одним з найбільш неурегульованим і спірним з позицій міжнародного права. У міжнародному праві питання про застосування сили лишається проблематичним і тлумачиться різними юристами неоднозначно, хоча Статут ООН забороняє застосування сили в міжнародних відносинах. Проте силові дії для вирішення спорів, що виникають між державами, усе-таки застосовуються, хоч це і є порушенням основних принципів і норм міжнародного права. Розвиток міжнародного гуманітарного права, інститутів захисту прав і свобод людини, миротворчої діяльності ООН, безумовно, сприяли тому, що застосування сили стало процесом, що якщо й допускається у випадках заборонених Статутом ООН, то, принаймні, засуджується міжнародним співтовариством, однак один з найважливіших інститутів сучасного міжнародного права, інституті відповідальності за застосування сили державами, як і раніше не має повноцінної нормативно-правової бази.