СПЕЦІАЛЬНО-КРИМІНОЛОГІЧНІ ЗАХОДИ ЗАПОБІГАННЯ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ У СФЕРІ ДІЯЛЬНОСТІ НЕБАНКІВСЬКИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ - Лекарь, Ангеліна Сергіївна (Історико-правовий часопис, 2026)
У статті здійснено комплексний науковий аналіз спеціально-кримінологічних заходів запобігання кримінальним правопорушенням у сфері діяльності небанківських фінансових установ України в умовах трансформації фінансового сектору та воєнного стану. Обґрунтовано, що небанківські фінансові установи, зокрема кредитні спілки, фінансові компанії та ломбарди, виконують важливу соціально-економічну функцію, забезпечуючи доступ населення до фінансових послуг, однак водночас характеризуються підвищеним рівнем криміногенності. Це зумовлено особливостями їх організаційно-правової природи, обмеженістю фінансових ресурсів, локальним характером діяльності, високим рівнем довіри між учасниками та недостатньо ефективними системами внутрішнього контролю. Встановлено, що у структурі кримінальних правопорушень у цій сфері переважають шахрайство, привласнення та розтрата майна, зловживання службовим становищем, інсайдерське кредитування, а також легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом. Особливу небезпеку становлять схеми використання небанківських фінансових установ як інструменту прикриття незаконної фінансової діяльності, включаючи діяльність фіктивних підприємств і «конвертаційних центрів». Доведено, що ефективне запобігання таким правопорушенням потребує впровадження системи спеціально-кримінологічних заходів, спрямованих на безпосереднє усунення причин і умов злочинності. До них віднесено удосконалення фінансового моніторингу, розвиток ризик-орієнтованого нагляду з боку регулятора, впровадження внутрішніх систем комплаєнсу та контролю, підвищення рівня інформаційно-аналітичного забезпечення, цифровізацію процесів виявлення підозрілих операцій, а також посилення міжвідомчої взаємодії. Обґрунтовано, що результативність спеціально-кримінологічних заходів визначається їх системністю, комплексністю та здатністю адаптуватися до сучасних викликів, зокрема пов’язаних із воєнним станом. Запропоновано напрями вдосконалення кримінологічної політики у сфері діяльності небанківських фінансових установ, спрямовані на підвищення рівня фінансової безпеки держави, мінімізацію криміногенних ризиків та зміцнення довіри до фінансового сектору.