ВПЛИВ ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ТАКТИКО-ВОГНЕВОЇ ПІДГОТОВКИ ПРАВООХОРОНЦІВ - Грачук, Вадим Сергійович; Чупринський, Борис Олександрович (Історико-правовий часопис, 2026)
У статті авторами висвітлено підхід до підвищення результативності тактико-вогневої підготовки правоохоронців на основі системного врахування психофізіологічних характеристик. У роботі авторами зосереджено увагу на пошуку організаційних рішень, які дозволяють поєднати функціональну діагностику, контроль поведінки в умовах стресу та адресну корекцію навчального процесу. Методологію дослідження авторами обґрунтовано як поєднання порівняльного аналізу, експериментального моделювання та прикладного проєктування тренувальних процедур. У дослідженні авторами використано оцінювання частоти серцевих скорочень, швидкості сенсомоторної реакції, сили хвата, стійкості уваги, темпу відновлення після навантаження та точності стрільби. Авторами здійснено порівняння результатів виконання вправ у звичайному режимі та в середовищі зі штучно створеним стресовим впливом, який включав шум, часові обмеження, фізичне виснаження та раптову зміну сценарію дій. На основі отриманих даних авторами сформовано рівневі групи готовності та запропоновано корекційні модулі для різних типів функціонального стану. За результатами дослідження авторами встановлено, що найстабільніші показники демонструють працівники зі збалансованим психоемоційним тлом, швидкою реакцією та достатнім відновлювальним ресурсом. Також авторами виявлено, що учасники з високою тривожністю, уповільненим переключенням уваги та нестійкою моторикою частіше втрачали точність і припускалися тактичних помилок. Авторами запропоновано систему персоналізованої корекції, яка охоплює дихальні протоколи, сенсомоторні вправи, біофідбек-контроль та сценарне тренування, і доведено, що її застосування забезпечує покращення результатів після повторного циклу підготовки. Практичну цінність роботи авторами визначено у можливості використання розробленої моделі у навчальних центрах МВС, поліції та спеціальних підрозділах для точнішого розподілу навантаження, раннього виявлення станів ризику та підвищення надійності дій зі зброєю. У дослідженні авторами показано, що психофізіологічна діагностика, стресове тестування та персоналізована система корекції можуть бути об’єднані в єдиний прикладний цикл професійної підготовки.Ключові слова: психофізіологічні показники, тактико-вогнева підготовка, правоохоронці, стресостійкість, стрілецька ефективність, професійна адаптація.