КОНФЛІКТИ ВПО У ГРОМАДАХ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ІНТЕГРАЦІЇ ТА ПРАВОВІ МЕХАНІЗМИ ВРЕГУЛЮВАННЯ - Ленгер, Яна Іванівна; Фідря, Юлія Олександрівна; Гороть, Алла Миколаївна (Історико-правовий часопис, 2026)
У статті досліджено конфлікти, що виникають у процесі інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючі територіальні громади України в умовах тривалої збройної агресії та масштабного внутрішнього переміщення населення. Актуальність теми зумовлена тим, що внутрішнє переміщення вже не може розглядатися лише як гуманітарна або соціальна проблема: воно безпосередньо впливає на правову політику держави, повноваження органів місцевого самоврядування, доступ до житла, праці, соціальних і адміністративних послуг, а також на рівень соціальної згуртованості громад. Метою статті є з’ясування природи конфліктів за участю ВПО, визначення їх основних причин та обґрунтування правових механізмів їх попередження і врегулювання. У роботі використано формально-юридичний, системний, порівняльно-правовий, аналітичний та міждисциплінарний методи дослідження. Проаналізовано чинне законодавство України про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, Закон України «Про медіацію», наукові праці українських дослідників, статистичні матеріали та окремі міжнародні підходи до локального врегулювання конфліктів. Обґрунтовано, що конфлікти у приймаючих громадах мають багатофакторний характер: вони пов’язані з конкуренцією за ресурси, житловими й трудовими проблемами, нерівномірним доступом до соціальної підтримки, недостатньою комунікацією між ВПО та місцевими жителями, а також із психологічними наслідками вимушеного переміщення. Окрему увагу приділено ролі територіальної громади як первинного середовища інтеграції, де формуються практики співіснування, соціальної довіри та локальної стабільності. Доведено, що ефективна інтеграція ВПО потребує комплексного поєднання правових, соціальних, психологічних і комунікаційних інструментів. Особливе значення у цьому контексті має медіація, зокрема громадська, інсайдерська та судова, яка здатна не лише врегульовувати окремі спори, а й відновлювати комунікацію та довіру між учасниками конфлікту. Зроблено висновок, що медіація має розглядатися як перспективний елемент правової політики інтеграції ВПО у територіальні громади України.