ПРАВОВІ АСПЕКТИ УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРІВ ОНЛАЙН-ТРЕНУВАНЬ У ЕЛЕКТРОННІЙ ФОРМІ - Пак, Олена Володимирівна (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз правових аспектів укладення договорів онлайн- тренувань в електронній формі як сучасного різновиду договорів про надання послуг у цифровому середовищі. Розкрито правову природу таких правовідносин, визначено особливості статусу замовника, виконавця та цифрової платформи з урахуванням вимог Цивільного кодексу України, Законів України «Про електронну комерцію», «Про електронні довірчі послуги» та інших нормативних актів. Окрему увагу приділено механізмам волевиявлення сторін у цифровому форматі: реєстрації на платформі, електронним позначкам-згодам, одноразовим ідентифікаторам та використанню електронних підписів. Проаналізовано способи фіксації факту укладення та виконання договору, зокрема лог-файли, електронні транзакції, історію доступів та цифрові записи тренувальних сесій. Досліджено істотні умови договору онлайн-тренування, включаючи предмет послуги, порядок оплати, розклад, технічні вимоги, правила повернення коштів та межі відповідальності сторін. Окреслено ключові правові ризики: неналежну ідентифікацію користувача, застосування ненадійних електронних підписів, технічні збої, порушення обов’язку інформування та проблеми захисту персональних і чутливих даних. На основі аналізу європейських стандартів, зокрема GDPR та Директиви 2019/770/ЄС, сформульовано пропозиції щодо вдосконалення національного законодавства: унормування дефініції «онлайн-тренування», уточнення правил ідентифікації, удосконалення вимог до цифрових доказів та посилення гарантій споживачів. Результати дослідження мають практичне значення для тренерів, цифрових платформ, юристів і користувачів, сприяючи підвищенню правової визначеності та безпеки електронних правочинів у сфері тренувальних послуг.