ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ КОНТРОЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ В КОНТЕКСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ КОНТРОЛЮЮЧИХ ОРГАНІВ - Павлик, Юрій Володимирович; Книш, Сергій Володимирович (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті розкрито поняття та правову природу контрольної функції держави як ключового елемента публічного управління, покликаного забезпечити законність, ефективність і підзвітність діяльності органів влади. Обґрунтовано, що контрольна функція держави виступає невід’ємною складовою механізму реалізації державної влади та має тісний зв’язок із правом осіб на оскарження рішень контролюючих органів. Проведено аналіз еволюції контрольної функції в історико-правовому вимірі, з обґрунтуванням тези про те, що ефективне та пропорційне здійснення державного контролю є запорукою забезпечення балансу між публічними та приватними інтересами, а також дотримання принципу верховенства права. Досліджено роль правового механізму оскарження як інструменту захисту прав і свобод суб’єктів господарювання у відносинах із контролюючими органами. Перспективи вдосконалення полягають в: уніфікації процедур контролю з єдиним ядром процесуальних гарантій; послідовному впровадженні адаптивного, ризик-орієнтованого підходу з пріоритетом превенції; забезпеченні прозорості алгоритмів і доступності ефективних засобів юридичного захисту. Саме така модель дозволяє поєднати захист публічного інтересу з реальним забезпеченням прав приватних осіб та відповідає конституційним засадам і європейським стандартам належного врядування.