ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ КЛЕМЕНСА ФОН МЕТТЕРНІХА – АВСТРІЙСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ДІЯЧА ТА ДИПЛОМАТА ХІХ СТОЛІТТЯ - Яцишин, Михайло Михайлович (Історико-правовий часопис, 2025)
У статті розглянуто основні аспекти політико-правової та дипломатичної діяльності австрійського державного діяча Клеменса фон Меттерніха. Охарактеризовано засадничі правові погляди та принципи Меттерніха, та на підставі цього зроблено висновок, що вони були тісно пов’язані з його політичною філософією консерватизму та прагненням зберегти традиційний монархічний лад у Європі після потрясінь Французької революції та Наполеонівських війн. Проаналізовано основні етапи вивчення постаті Меттерніха та його діяльності через призму тогочасних історичних політичних процесів, виявлено домінантні підходи та тенденції сучасних досліджень в історіографії щодо політико-правової діяльності Клеменса фон Меттерніха. В історіографії дослідження окресленої теми виділено головні аспекти на напрями, зокрема, це класична історіографія XIX століття, традиційна історіографія XX століття, ревізіоністська хвиля другої половини XX ст., сучасна історіографія представлена новітніми дослідженнями (кінець XX – XXI ст.). Охарактеризовано основні напрями сучасних досліджень та підходів до вивчення постаті Меттерніха як видатного політичного діяча та дипломата Австрії ХІХ століття. Зроблено висновок про те, що еволюція історіографії Меттерніха свідчить про перехід від політичної моралізації до аналітичного розуміння його політичної ролі. Розглянуто ключову роль Клеменс Венцеля фон Меттерніха в організації та роботі Віденського конгресу (1814–1815 рр.), який мав на меті відновлення політичного порядку в Європі після поразки Наполеона. Зроблено висновок, що роль Меттерніха у Віденському конгресі була вирішальною, оскільки він став архітектором післянаполеонівської Європи, створивши політичний порядок, що забезпечив відносний мир на континенті майже на сорок років. Підсумовано, що Клеменс Меттерніх вже з перших років своєї політичної діяльності зарекомендував себе як вмілий і далекоглядний дипломат, а найбільших успіхів Меттерніх досяг саме у зовнішній політиці, це було його покликання і вершина дипломатичної кар’єри.