УЧАСТЬ СПЕЦІАЛІСТА У ПРОВЕДЕННІ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ ЯК ОДНА ІЗ ФОРМ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЛУЖБОВОГО ПІДРОБЛЕННЯ - Копча, Наталія Василівна (Історико-правовий часопис, 2021)
У статті висвітлено значення участі спеціаліста як однієї з основних форм використання спеціальних знань під час розслідування службового підроблення. Встановлено, що залучення спеціаліста до розслідування службового підроблення відбувається у таких формах: 1) практичній; 2) методичній; 3) технічній; 4) консультативній; 5) процесуальній. Доведено, що практична форма у розслідуванні службового підроблення найчастіше реа- лізується під час проведення окремих С(Р)Д. Встановлено, що основними С(Р)Д, до яких залучався спеціаліст, є: огляд місця події (далі – ОМП) (98,3%); допит (78,3%); обшук (75,4%); слідчий експеримент (22,4%). З’ясовано, що методична форма залучення спеціаліста проявляється переважно в усній формі. Найчастіше таку допомогу під час розслідування службового підроблення надають експерти за спеціальністю 1.2.1 (технічна експертиза документів). Обґрунтовано, що судо- вий експерт із вказаної спеціальності надає слідчому методичні рекомендації щодо огляду, опису документа та віднесення його до службового документа з метою притягнення до відповідальності за ст. 366 КК України. Технічна форма полягає у використанні всього дозволеного комплексу науково-технічних засобів із метою збирання максимального комплексу слідової інформації та доказів за фактами службового підроблення. Визначено, що консультативна форма проявляється у вигляді отримання консультацій із різних питань у рамках кримінального провадження за фактом службового підроблення. Доведено, що консультація спеціаліста у певній галузі чи сфері, яка отримується в усній формі, не відображається у матеріалах кримінального провадження, тож не може використовуватися як доказ у ньому. З метою усунення цієї прогалини запропоновано внесення змін до КПК України. Процесуальна форма виражається у вигляді надання висновку з питань, які належать до сфери знань спеціаліста, під час досудового розслідування кримінальних проступків.