ДОГОВІРНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕЖИМУ ОКРЕМОГО ПРОЖИВАННЯ ПОДРУЖЖЯ - Старчук, Оксана Володимирівна (Історико-правовий часопис, 2021)
Стаття присвячена визначенню правової природи договору про встановлення режи- му окремого проживання подружжя, оскільки Сімейним кодексом України передбачена мoжливість подружжю укладати як поіменовані, так і непоіменовані дoгoвoри за умoви, що вони не суперечитимуть нoрмам сімейного законодавства України та мoральним засадам суспільства. Проаналізовано підходи науковців до встановлення режиму окремого проживання подружжя не лише судом, а й договором, і на цій основі вироблено пропозиції, спрямовані на вдосконалення правового регулювання особистих немайнових і майнових правовідносин подружжя, їхніх прав та обов’язків як батьків у разі неможливості чи небажання проживати спільно. У зв’язку із суперечливістю сімейно-правових норм щодо встановлення та припинення режиму окремого проживання подружжя необхідним є врегулювання їхніх особистих немайнових і майнових відносин у судовому або дoгoвірному порядку. З цією метою доцільно внести зміни та доповнення до Сімейного кодексу України, якими передбачити можливість у разі неможливості чи небажання подружжя проживати спільно встановити режим окремого проживання судом, якщо інше не передбачене договором між ними. Припинення режиму окремого проживання подружжя буде можливим лише або за рішенням суду на підставі заяви одного з подружжя, або шляхом припинення договору з підстав, передбачених у ньому. При укладенні договору про встановлення режиму окремого проживання подружжя доцільно передбачити його складну письмову форму шляхом нотаріального посвідчення з метою надання його положенням юридичної вірогідності нотаріусом.