ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПРО НАМІР ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ ПРИМУСУ: ВЕРБАЛЬНИЙ І КОГНІТИВНИЙ СПОСОБИ - Пайда, Юрій Юрійович (Історико-правовий часопис, 2021)
Національне законодавство України передбачає обов’язок попередження про намір застосувати зброю чи фізичну силу за умови прийняття рішення правоохоронцем щодо застосування примусових заходів. У статті проаналізовано такі способи попередження про намір застосування заходів примусу, як вербальний і когнітивний. Проаналізовано форми попередження, зокрема попереджувальний вигук і звернення (ультиматум), застосування яких залежить від різних чинників. Працівник правоохоронних органів, котрий діє індивідуально і приймає рішення самостійно, зазвичай безпосередньо контактує із правопорушником або групою правопорушників, тому у нього або неї мало часу для прийняття рішення про застосування примусових заходів, отже, попередження має бути якомога коротшим і водночас зрозумілим особам, яким воно адресовано, й оточуючим громадянам. Окремо у статті висвітлено запобіжну, репрезентативну й інформативну функцію попередження та розглянуто питання про спосіб використання попереджень. Розглянуто конклюдентні дії як спосіб попередження. Неявні дії працівника міліції як спосіб попередження розглядаються окремо, а саме: взяття зброї у руки, приведення її в готовність, попереджувальний постріл вгору. Неявні дії як засіб профілактики також можуть бути використані при застосуванні інших примусових заходів. Наприклад, у разі використання засобів примусової зупинки транспортного засобу з метою зупинки може бути попередження за допомогою встановлення відповідних засобів контролю дорожнього руху. У статті була зроблена спроба винайти найбільш придатні для застосування форми попередження. Зазначається, що спектр методів і форм попередження про намір застосувати вогнепальну зброю, спеціальні засоби та заходи фізичного впливу може бути досить різно- манітним, але він, на думку автора, повинен бути закріплений у нормативних актах.