Реалізація принципу об’єктивної істини у адміністративному процесі - Нічипорук, Я.; Подлєсни, М. (Історико-правовий часопис, 2014)
В ході адміністративного судочинства основним обов’язком влади є встановлення фактичних обставин справи. Принцип об’єктивної істини визначає основні права і обов’язки державного органу для встановлення фактів і винесення адміністративне рішення у справі. Зроблено висновок, що принцип об’єктивної істини є одним з основоположних загальних принципів адміністративного процесу, що реалізуються як під час встановлення фактичних обставин справи, так і під час усіх інших видів діяльності, що здійснюються у адміністративному судочинстві. В ході адміністративного процесу принцип об’єктивної істини відіграє вирішальну роль і діє на всіх стадіях судочинства, від початку і до вирішення адміністративного спору.Гарантією здійснення принципу об’єктивної істини є положення глави четвертої Адміністративного процесуального кодексу Республіки Польща, які регулюють доказування. Ці норми, в свою чергу, ґрунтуються на положеннях глави другої «Загальні правила адміністративного судочинства» Адміністративного процесуального кодексу Республіки Польща.