Еволюція форм участі громадських організацій в польському адміністративному судочинстві - Нічипорук, Я.; Гжещук, М. (Історико-правовий часопис, 2014)
Питання про форми участі громадських організацій в польському адміністративному судочинстві є цікавим об’єктом дослідження. Особливо важливо, здається, демонстрація еволюції в цій сфері. Зміни законодавства, що відбуваються, безсумнівно, виникають із потреби адаптувати правові норми до нових реалій. Роздуми на цю тему є важливими з точки зору інтересів обох сторін адміністративного спору. Проблема участі громадських організацій в адміністративному судочинстві є досить актуальною. Громадська організація може брати участь в адміністративному провадженні в декількох різних формах. У статті відзначено їх еволюцію з точки зору правових норм, судової практики, а також юриспруденції.В проведеному дослідженні процесу еволюції форм участі громадських організацій у адміністративному судочинстві було показано, що чинні правові норми є результатом тривалого історичного, політичного та правового поступу. Законодавчі зміни продиктовані необхідністю адаптувати ці правила до мінливої дійсності і мають відповідати більш гнучким правилам сучасного адміністративного судочинства.