Особливий психофізичний стан жінки як підстава пом’якшення відповідальності за ст. 117 Кримінального кодексу України - Старко, О. (Історико-правовий часопис, 2014)
Статтю присвячено проблемі особливого психофізичного стану жінки під час пологів та відразу після пологів як підстави пом’якшення відповідальності за умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини.Проаналізовано питання про співвідношення особливого психофізичного стану та обмеженої осудності.Досліджується питання про вплив вагітності та пологів на фізичне і психічне здоров’я жінки, а також на інтелектуально-вольову сферу особи під час вчинення злочину. Розглядається питання щодо неоскаржуваної презумпції особливого психофізичного стану.