Окремі аспекти укладення шлюбного договору за цивільним та сімейним законодавством України - Гриняк, А. (Історико-правовий часопис, 2014)
Стаття присвячена особливостям укладення шлюбного договору за законодавством України.Акцентується увага на з’ясуванні юридичної природи шлюбного договору, що впливає і на вирішення питань щодо обов’язковості його нотаріального посвідчення. Шлюбний договір серед подружніх договорів має найбільш комплексний характер і може вміщувати різноманітні умови, які стосуються майна подружжя або надання утримання одному з них; може укладатися стосовно майбутнього майна подружжя; суб’єктами шлюбного договору може бути не тільки подружжя, а й особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. З огляду на вищевикладене можна дійти висновку, що обґрунтування переваг шлюбного договору порівняно з законним режимом майна подружжя та детальна розробка порядку і умов його укладання, має надзвичайно важливе значення для розвитку цього інституту. Зважаючи на особистісний характер шлюбного договору, обґрунтовано недоцільність укладення таких договорів через представника.