Ретроспективний аналіз процесу євроатлантичної інтеграції України - Гороть A. (Історико-правовий часопис, 2014)
У даній статті проаналізовано історичні процеси євроінтеграції до Європейських і Євроатлантичних об’єднань. Разом з тим вважаємо за доцільне при аналізі проблеми інтеграційної політики України, її доцільності і характеру врахувати також негативні аспекти діяльності на міжнародній арені при визначенні зовнішньополітичного курсу не тільки України після здобуття незалежності, але й певних суб’єктів Організації Північноатлантичного договору. У статті запропоновано ретроспективний аналіз низки факторів та умов, за наявності яких стає зрозуміло чому досить тривалий час процес євроатлантичної інтеграції не був здійснений.