Кримінологічні аспекти насильницької злочинності неповнолітніх правопорушників - Гусак, А. (Історико-правовий часопис, 2015)
Злочинність неповнолітніх характеризується непропорційно швидким зростанням.При аналізі джерел кримінально-процесуального і кримінального права можна відзначити, що правопорушення неповнолітніх хоча і є складовим елементом злочинності в цілому, проте має свої специфічні особливості. Злочинність неповнолітніх розглядається автором як самостійний об’єкт вивчення кримінології. Відомо, що між злочинністю неповнолітніх і злочинністю дорослих існує тісний зв’язок, проте, злочинності неповнолітніх властиві також свої особливі кількісні і якісні характеристики. У статті виділяється ряд особливостей, які властиві неповнолітнім, насильницька злочинність розглядається як одна із складових частин загальної структури злочинності, в яку входять діяння, пов’язані з фізичним і психічним насильством над особою або загрозою насильства. У статті представлена типологія розподілу насильницьких злочинів на вчинені в «чистому вигляді» і при наявності сукупності злочинів, а будь-який протиправний свідомий вплив оцінюється як насильницький саме через небезпеку його наслідків.