Адміністративні реформи в Галичині у другій половині XIX століття та їх значення для сучасної України - Кіселичник, В. (Історико-правовий часопис, 2015)
У статті розглянуто питання проведення адміністративної реформи в Галичині у другій половині XIX століття. Досліджено, що у процесі адміністративної реформи створено ефективну систему державної влади та місцевого самоврядування, сформовано інститут державної служби, що стало вагомим результатом цієї реформи в Галичині у досліджуваний період. Історико-правовий досвід проведення адміністративних реформ у Галичині у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. – це досвід децентралізації влади в умовах переходу від абсолютної до конституційної монархії. Найбільш суперечливий він у визначенні доручених та власних повноважень територіальних одиниць. Превалювання доручених повноважень (делегованої сфери) органів місцевого самоврядування над власними за відсутності необхідних матеріально-фінансових ресурсів – основна небезпека для адміністративно-територіальної реформи в сучасній Україні.